My blog

posts

My interview story - Part II: The technical interview

Dupa ce ai terminat de facut un CV extraordinar care o sa-i dea pe spata (vezi articolul trecut) va urma o perioada de asteptare. Nu te stresa prea tare, ocupa-ti mintea cu altceva in timpul asta, eu asa am procedat. 

In cateva zile am primit un raspuns din partea persoanelor din departamentul HR care spunea ca au fost impresionate de proiectele mele si ca ma invita la un interviu tehnic pentru pozitia in care am amplicat. Uraaa! I did it! Well, not yet.

Un lucru pe care trebuie sa il ai in minte atunci cand te duci la un interviu: da bine sa vii cu 5-10 minute mai devreme. In felul asta arati ca esti serios, punctual si optimist. Chiar daca vei fi nevoit sa astepti cateva minute pe un scaun in fata unei usi inchise, cauta sa intri in vorba cu persoanele care trec pe langa tine. Fa-le un compliment, asta e un bun start intr-o conversatie. 

De asemenea, zambeste! Vei observa cu usurinta o schimbare in comportamentul interlocutorului daca vei zambi.

Pe langa faptul ca am asteptat ceva timp pana sa inceapa interviul tehnic, care daca nu stii in ce consta este practic un test prin care ei vad cat de bine stapanesti abilitatile pe care sustii ca le ai, am reusit sa rup cateva minute de conversatie cu cativa angajati din acea companie. Partea amuzanta pentru ei este ca isi aduc aminte de emotiile pe care le aveau ei cand au fost in locul tau si incearca sa te mai calmeze, sa mai uiti de emotii. Which is extremelly useful.

Bun, a trecut si timpul de asteptare pentru inceperea interviului. Acum, stii scenele alea de interogatoriu din seriale? In care este o camera goala, doar cu o singura masa si cateva scaune in jurul ei? Ei bine, lampa si catusele imi mai lipeau din ecuatie si chiar ma simteam ca intr-o camera de genul, cand a inceput testarea. Evident, glumesc, oarecum… erau pereti albi si ferestre mari ok? Puteai vedea afara… la oamenii care ies intr-o pauza de tigara si incearca sa nu faca contact vizual cu tine… Dar hei, nu te simteai deloc singur… aaa, deloc. :D

Bine, poate am exagerat putin. Nu te panica acum… ideea e ca vei fi lasat singur intr-o camera ca sa te poti concentra pe ce ai de facut. Timpul pe care mi l-au alocat mie a fost de 4 ore si vei zice “wooo, 4 ore? That’s more than i need to do the stuff i want”. Stai calm, cand vei fi acolo si vei uita unele lucruri pe care le faceai acasa din doua secunde sau cand te vei chinui 1 ora la un amarat de login pentru doua tipuri de useri ( cum am facut eu) nu vei mai considera ca ai asa mult timp. 

Trecand la continutul testarii, eu am primit de facut o aplicatie web care sa contina doua tipuri de useri : user normal si admin. Administratorul putea crea chestionare cu intrebari care sa aiba un singur raspuns sau mai multe, iar userul normal putea sa completeze acele chestionare. De asemenea, in dashboard-ul adminului, acesta putea vedea ce chestionare a completat oricare user.

 Cu toate ca pare foarte usor si simplu de facut, n-am reusit sa completez toate punctele din cerinta. Si asta e punctul in care voiam sa ajung. Ideea esentiala pe care trebuie sa o retii este ca angajatorii si evaluatorii nu sunt interesati foarte mult daca tu stii sa rezolvi problema 100% corect sau nu, ci mai degraba sunt curiosi sa vada  care este disponibilitatea ta de a invata tehnologii noi, de a gasi solutii si de a intelege ceea ce inveti. De aceea, cu toate ca aplicatia functiona in proportie de 90% cum voiau ei, am fost de asemenea intrebat si de proiectele pe care le-am facut. Mi-au cerut sa le explic tehnologiile pe care le-am folosit si logica pe care m-am bazat scriind codul. Au vrut sa vada nu doar daca scriu cod, ci daca sunt atat de dedicat si pasionat incat sa depun timp sa invat lucrurile pe care mi le-au fi dat ei. 

Discutia va fi una prietenoasa, asa ca nu ai de ce sa te sperii. Nu va veni niciun Guru al informaticii care sa iti demonstreze ca el stie mai mult decat tine, iar tu esti un nimic care incearca sa faca ceva cu viata lui. Scopul evaluatorului este sa unul foarte simplu care contine doua mari obiective: 
  1. Sa vada daca te-ai descurca in proiectele companiei
  2. Sa te atraga in companie

De asemenea, in timpul evaluarii ghici ce, vei primi intrebari, evident. Daca nu stii sa raspunzi, fii sincer. Nu incerca sa inventezi tu lucruri, insa daca stii partial raspunsul fii sincer si spune-i ca nu ai lucrat prea mult in zona aceea dar crezi ca stii o posibila rezolvare. In plus, cand ajungi acasa sau in timpul interviului (daca poti), noteaza-ti intrebarile la care nu ai stiut sa raspunzi. Asta te va ajuta extrem de mult pe viitor si vei avea de asemenea o perspectiva asupra lucrurilor unde poate ar trebuii sa depui mai multa atentie. 


La finalul zilei, cel mai greu interviu este acesta. Dupa ce il dai, vei avea din nou de asteptat cateva zile pentru un raspuns si o invitatie la interviul propriu zis, despre care vom vorbi in urmatorul articol. Pana atunci, te invit sa citesti acest articol despre event listeneri in android. Numai bine! 

0 Comments

  • Be the first one who leaves a comment!

Add a comment